- Úvod
- >>
- Drobné ovocie
- >>
- Čučoriedka kanadská ´CHANDLER´ 30-40 cm, kont. 2 l
Čučoriedka kanadská ´CHANDLER´ 30-40 cm, kont. 2 l
Čučoriedka kanadská ´CHANDLER´ 30-40 cm, kont. 2 l
Parametre a vlastnosti
Botanický názov | Vaccinium corymbosum ´Chandler´ |
---|---|
Predajná veľkosť | 30-40 cm |
Kontajner | 2 l |
Farba kvetu | biela |
Doba kvitnutia | V |
Zber plodov | VIII - IX |
Stanovisko | slnečné |
Pôda | vlhká, priepustná, kyslá |
Výška | 1,5 -1,8 m |
Šírka | 1 - 1,5 m |
Intenzita rastu | rýchlo rastúca |
Mrazuvzdornosť | -40°C |
Vzdialenosť medzi rastlinami | 1 m |
Dostupnosť | skladom |
Český názov | Kanadská borůvka ´CHANDLER´ |
Popis
Charakteristika: Odroda ´CHANDLER´ je stredne skorá, mrazuvzdorná odroda s veľkými tmavomodrými plodmi. Plody dosahujú priemer až 2 cm a prirovnávajú sa k čerešniam. Sú veľmi chutné a to najmä v čerstvom stave. Má mimoriadne dlhé obdobie zberu, trvá niekoľko týždňov, preto je vhodná najmä do nižších polôh s dlhším vegetačným obdobím.
Liečivé účinky: Plody je najlepšie konzumovať v čerstvom stave najmä pre vysoký obsah pektínu, vitamínu C a minerálnych solí. Čučoriedky priaznivo pôsobia pri tráviacich ťažkostiach, liečbe srdcových a cievnych ochorení, chorôb očí a rakoviny. Jeden pohár čučoriedok predstavuje dennú dávku vitamínu C pre dospelého človeka.
Pestovanie: Čučoriedky vyžadujú kyslú vzdušnú dostatočne vlhkú pôdu, ale zároveň dobre priepustnú. Optimálne podmienky im zabezpečíme, ak pôdu pri výsadbe zmiešame s kôrou alebo ihličím a substrátom určeným pre kyslomilné rastliny. Tým dosiahneme to, že pôda bude mať optimálne pH 3,5 - 4,5 a zároveň bude ľahká, vzdušná a priepustná. Rastliny odporúčame pri výsadbe obsypať mulčovacou kôrou, aby sme zabránili nadmernému vysychaniu pôdy a rastu buriny. Dlhodobé nadmerné sucho môže spôsobiť zmenšovanie plodov. Čučoriedky obľubujú slnečné stanovisko, chránené proti vetru. Sú síce samoopelivé, ale pre lepšiu úrodnosť sa odporúča vysádzať vedľa seba aspoň 2 rastliny rôzneho druhu. Na jeseň vytvárajú červené listy pôsobivý efekt. Čučoriedky striháme na začiatku vegetácie, po skončení mrazov.