- Úvod
- >>
- OVOCNÉ STROMY
- >>
- Dula jablková, podp. dula, voľnok.
Dula jablková, podp. dula, voľnok.
Parametre a vlastnosti
Botanický názov | Cydora robusta |
---|---|
Podpník | dula |
Predajná veľkosť | 80-100 cm |
Kontajner | voľnokorenná |
Zber plodov | IX. |
Stanovisko | slnečné, polotieň |
Pôda | vzdušná, priepustná, vlhká, úrodná |
Výška | 3-4 |
Dostupnosť | skladom |
Popis
Charakteristika: Dula je príbuzná jabloniam a hruškám a podobne ako ony rodí malvice, ktoré sú po dozretí jasne zlato-žlté, veľké, jablkové plody guľovitého tvaru. Plody dozrievajú v polovici októbra, uskladnené vydržia do apríla. Majú tvrdú a silne aromatickú dužinu, ktorá je slamovo-biela, šťavnatá, aromatická. Ovocie sa dá jesť varené aj surové. Väčšina odrôd dule je však príliš tvrdá, trpká a kyslá na to, aby sa dali jesť za surova, pokým nezmäknú pod vplyvom mrazu alebo samovoľne následkom rozkladu niektorých látok. Dule sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C, obsahujú aj draslík, sodík, železo, zinok a iné. Dajú sa použiť na výrobu džemov, želé a dulového pudingu alebo ich môžeme ošúpať a potom, pražiť, piecť alebo variť. Ich silná vôňa ich predurčuje na pridávanie do jablkových koláčov a džemu, aby sa zlepšila ich chuť.
Pestovanie: Vyhovujú jej teplejšie polohy. V moderných okrasných záhradách ju vysádzame ako zaujímavý malý strom do záhonov pozostávajúcich zo zmiešaných krov alebo ako solitér uprostred trávnikov, kde priťahuje pozornosť po celý rok. V zime odhaľuje svoju pravidelnú okrúhlu korunu s peknou štruktúrou konárov, na jar ponúka pohľad na úhľadné veľké kvety a na jeseň sa stáva stredobodom záujmu vďaka bohatstvu svojich užitočných zlatých plodov.