Mäta čokoládová ´CHOCOLATE´, kont. 0,5 l
Mäta čokoládová ´CHOCOLATE´, kont. 0,5 l
Parametre a vlastnosti
Botanický názov | Mentha piperita ´Chocolate´ |
---|---|
Kontajner | 0,5 l |
Farba kvetu | ružovofialová |
Doba kvitnutia | VII - IX |
Stanovisko | slnečné, polotieň |
Pôda | vzdušná, ľahká, humózna |
Výška v liste | 20-30 cm |
Výška v kvete | 30-50 cm |
Intenzita rastu | rýchlo rastúca |
Mrazuvzdornosť | - 28°C |
Použitie | príprava nápojov, jedál |
Vzdialenosť medzi rastlinami | 40-50 cm |
Počet ks na m2 | 5 - 7 ks |
Dostupnosť | skladom |
Český názov | Máta čokoládová ´CHOCOLATE´ |
Popis
Charakteristika: Čokoládová mäta patrí medzi najkrajšie voňajúce kultivary, ktoré vynikajú čokoládovo-mätovou arómou. Listy sú dekoratívne, hladké, lesklé, tmavozelenej farby, na rube listov a na stonke prechádza do tmavočervených odtieňov. Kvitne od júla do októba fialovoružovými kvetmi.
Pestovanie: Mäta je vysoko mrazuvzdorná rastlina (do - 28 °C), pestuje sa takmer po celom svete. Vyžaduje slnečné stanovisko alebo polotieň a priepustnú, vlhkú humóznu pôdu. Rýchlo sa rozrastá podzemkami a je vhodná aj na pestovanie v kvetináčoch.
Vonkajšie použitie: Hlavnou zložkou mäty je mentol, ktorý zmierňuje svrbenie, bolestivosť a podráždenie kože. Odvar z mäty sa využíva pri bolestiach zubov alebo sa na osvieženie pridáva do kúpeľa.
Vnútorné použitie: Mäta má priaznivé účinky pri tráviacich ťažkostiach, uvoľňuje kŕče, zlepšuje chuť do jedla, tíši podráždený žlčník, posilňuje nervovú sústavu a pôsobí ako mierne afrodiziakum.V kombinácii so saturejkou pomáha pri impotencii a frigidite, s rozmarínom zlepšuje telesný a duševný stav.
Využitie v kuchyni: Silne aromatické mäty sa využívajú na prípravu osviežujúcich letných kokteilov a vynikajúceho čaju. Dekoratívne listy sú výborné na zdobenie pokrmov a nápojov. Mäty s ovocnou a čokoládovou arómou sú vhodné na prípravu desertov, nápojov pre deti a pre tých, ktorí majú radi jemnejšiu chuť mentolu.