- Úvod
- >>
- OVOCNÉ STROMY
- >>
- OSKORUŠA / Jarabina oskorušová, voľnok.
OSKORUŠA / Jarabina oskorušová, voľnok.
OSKORUŠA / Jarabina oskorušová, voľnok.
Parametre a vlastnosti
Botanický názov | Sorbus domestica |
---|---|
Podpník | semenáč |
Predajná veľkosť | 170 - 190 cm |
Kontajner | voľnokorenná |
Farba kvetu | biela |
Doba kvitnutia | V - VI |
Zber plodov | X. |
Stanovisko | slnečné, polotieň |
Pôda | priepustná, suchšia, vápenatá |
Výška | 12 - 15 m |
Dostupnosť | skladom |
Český názov | Oskoruše/Jeřáb oskeruše |
Popis
Charakteristika: Jarabina oskorušová pochádza z oblasti Stredozemného mora. Strom má košatú, široko rozložitú korunu a dorastá do výšky 12 – 15 m. Patrí medzi dlhoveké stromy. Oskoruše sú teplomilné stromy a sú samoopelivé. Listy sú zložené, svetlozelenej farby, pričom počas jesene sa nádherne vyfarbujú od žltej, cez oranžovú a žiarivo červenú farbu. Na prelome mája a júna kvitne smotanovobielymi kvetmi. Z ovocinárskeho hľadiska sú zaujímavé jej plody, ktoré po uhniličení získajú veľmi dobrú chuť. Plodmi sú malvice, vyzerajú ako minihrušky alebo minijabĺčka, s priemerom cca 3 cm. Dozrievajú na prelome septembra a októbra. Najskôr sú žltočervené s kožovitou šupkou a majú trpkú chuť. Po namrznutí alebo odležaní, keď zmäknú, má šupka tmavohnedú farbu s bielymi bodkami a ich chuť sa zjemní a je kyselkavosladká a osviežujúca.
Liečivé účinky: Plody sú vhodné aj pre diabetikov, sušené sa využívajú pri žalúdočných problémoch.
Použitie: Z oskoruší sa vyrába lekvár, kompót, výborný je aj oskorušový likér, čaj či mušt. Z oskoruše sa vyrába aj vysoko kvalitná jemná pálenka. Dospelý strom prináša úrodu 500 až 1 200 kg.
Pestovanie: Vysádza sa na slnečné stanovisko, vyhovuje jej suchšia, kamenistá pôda zásobená vápnikom. Je odolný voči chorobám. Oskoruša je teplomilný strom, ale vydrží aj mrazy až do –30 °C