Pamajorán obyčajný ´ROSENKUPPEL´ (Oregáno), kont. 0,5 l
Pamajorán obyčajný ´ROSENKUPPEL´ (Oregáno), kont. 0,5 l
Parametre a vlastnosti
Botanický názov | Origanum vulgare |
---|---|
Predajná veľkosť | 15-20 cm |
Kontajner | 0,5 l |
Farba kvetu | tmavoružová |
Doba kvitnutia | VIII - IX |
Stanovisko | slnečné |
Pôda | hlinito-piesočnatá, vzdušná |
Výška v liste | 15 - 20 cm |
Výška v kvete | 40 cm |
Intenzita rastu | stredná |
Mrazuvzdornosť | -28°C |
Použitie | korenina |
Vzdialenosť medzi rastlinami | 30cm |
Počet ks na m2 | 7 - 9 ks |
Dostupnosť | skladom |
Český názov | Dobromysl obecná ´ROSENKUPPEL´ (Oregano) |
Hmotnosť | 0,4 kg |
Popis
Charakteristika: Oregáno je aromatická okrasná rastlina s tmavoružovými kvetmi. Navyše má aj liečivé účinky. Extrakt lieči chrípku, kašeľ, bolesť hlavy, upokojuje nervy a pomáha pri nespavosti. Podporuje chuť k jedlu a trávenie. Využíva sa v čerstvom, ale aj sušenom stave.
Pestovanie: Oregáno obľubuje slnečné stanovisko a hlinito-piesočnatú priepustnú pôdu. Je výborne mrazuvzdorné (až do - 28 stupňov) a dobre sa pestuje aj v nádobách.
Využitie v kuchyni: Korenia sa ním šaláty, rajčiakové omáčky, rajčiakové polievky, zelenina, vaječné jedlá, polievky, morské kraby, salámy, husté polievky, guláš a jedlá zo syra, používa sa pri pečení a grilovaní mäsa a s obľubou k jahňaciemu a teľaciemu, ako aj dusenému mäsu. Odporúča sa kombinácia s bazalkou a čiernym korením. Rastlina je častou súčasťou koreninových zmesí. Hodí sa k zemiakom, paradajkám, strukovinám, vaječným a syrovým jedlám, do plniek, mletého mäsa, na dusenie a pečenie mäsa, na pizzu a slané koláče. Dobre chutí s chilli a cesnakom. Často sa kombinuje s petržlenovou vňaťou. Využíva sa v talianskej a gréckej kuchyni. Je súčasťou mnohých koreninových zmesí. Dôležitú a nenahraditeľnú úlohu zohráva v talianskej, mexickej a španielskej kuchyni, najmä pri príprave veľmi obľúbeného ľudového jedla pizzy. Je tiež nepostrádateľný pri príprave niektorých špagetových jedál.