Vinič stolový ´DAŠUNJA´ 20-30 cm, kont. 3 l
Vinič stolový ´DAŠUNJA´ 20-30 cm, kont. 3 l
Parametre a vlastnosti
Botanický názov | Vitis vinifera |
---|---|
Predajná veľkosť | 20-30 cm |
Kontajner | 3 l |
Zber plodov | VIII-IX |
Stanovisko | slnečné |
Pôda | hlinito-piesočnatá, vzdušná |
Výška | 3-6 m |
Intenzita rastu | rýchlo rastúci |
Mrazuvzdornosť | -23 °C |
Dostupnosť | skladom |
Český názov | Vinná réva stolní ´Dašunja´ |
Popis
Charakteristika: Odroda ´DAŠUNJA´ sa vyznačuje bujným rastom a vysokou výnosnosťou. Na prelome augusta a septembra produkuje veľké kužeľovité strapce s hmotnosťou 1200-2000 g, ktoré zrejú do ružova. Bobule sú veľké, mäsité a šťavnaté so sladkou ovocno-muškátovou chuťou. Vyznačujú sa dobrou odolnosťou voči praskaniu. Odolnosť voči hubovým chodobám je spoľahlivá.
Pestovanie: Vinič vysádzame do vzdušnej, priepustnej, hlinito-piesočnatej pôdy na slnečné stanovisko. Sadíme ich do jamy s hĺbkou 40-60 cm v závislosti od kvality pôdy. Korene skrátime približne na 10 cm a rastliny sadíme mierne šikmo, tak, aby miesto štepenia zostalo 5-10 cm nad zemou. Postupne pridáme do jamy zeminu, jemne ju popritláčame a dostatočne polejeme podľa potreby. Potom celé sadenice zahrnieme zeminou, vlhkým pieskom alebo ľahkou zmesou drevených pilín a piesku. Z vypučaných výhonov vyberáme dva najsilnejšie, ktoré zachováme. Ostatné výhony odstraňujeme vylomením a sadenice znovu zahrnieme. Keďže vinič zaraďujeme medzi liany, k svojmu rastu nevyhnutne potrebuje oporu.