Vinič stolový rezistentný ´NERO´, voľnok.
Vinič stolový rezistentný ´NERO´, voľnok.
Parametre a vlastnosti
Botanický názov | Vitis vinifera ´Nero´ |
---|---|
Kontajner | voľnokorenný |
Zber plodov | IX. |
Stanovisko | slnečné |
Pôda | hlinito-piesočnatá, vzdušná |
Výška | 3-6 m |
Intenzita rastu | rýchlo rastúci |
Dostupnosť | skladom |
Český názov | Vinná réva stolní rezistentní ´NERO´ |
Popis
Charakteristika: Odroda ´NERO´ dozrieva začiatkom septembra. Strapce sú stredne veľké a veľmi husté. Tmavomodré bobule sú mierne aromatické, veľmi sladkej chuti. ´NERO´ je odroda, ktorá netrpí hubovými chorobami a je dobre odolná voči zimným mrazom. V Maďarsku sa používa aj na výrobu ružových šumivých vín. Konzumácia hrozna zvyšuje obranyschopnosť organizmu a zabezpečuje do tela prísun vitamínov A a B. Jej víno je bohaté na prírodné farbivá, ktorým sa pripisujú antioxidačné vlastnosti.
Pestovanie: Vinič vysádzame do vzdušnej, priepustnej, hlinitopiesčitej pôdy na slnečné stanovište. Kontajnerované sadenice sa vysádzajú po celý rok, je však veľmi dôležité zaistiť im dostatočnú zálievku. Voľnokorenné sadenice sa vysádzajú na jar pred vyrašením alebo na podzim po ukončení vegetácie a opadnutí listov.