Vinič stolový rezistentný ´POLOSKEI MUSKOTALY´, voľnok.
Vinič stolový rezistentný ´POLOSKEI MUSKOTALY´, voľnok.
Parametre a vlastnosti
Botanický názov | Vitis vinifera ´Poloskei muskotaly´ |
---|---|
Kontajner | voľnokorenný |
Zber plodov | IX |
Stanovisko | slnečné |
Pôda | hlinito-piesočnatá, vzdušná |
Výška | 3-6m |
Intenzita rastu | rýchlo rastúci |
Dostupnosť | skladom |
Český názov | Vinná réva ´POLOSKEI MUSKOTALY´ |
Popis
Charakteristika: ´POLOSKEI MUSKOTALY´ je obľúbená, rezistentná odroda žltého hrozna. Dozrieva v polovici septembra, strapec je veľký, bobule stredne veľké, okrúhle, sladkej chuti. Vyznačuje sa pevnosťou šupky, chrumkavou dužinou a vynikajúcou muškátovou chuťou. Odroda je vhodná tiež na výrobu vína a zvlášť voňavých burčiakov, dobre sa tiež skladuje. Je vysoko odolná voči hubovým chorobám.
Pestovanie: Vinič vysádzame do vzdušnej, priepustnej, hlinito-piesočnatej pôdy na slnečné stanovisko. Kontajnerované sadenice sa vysádzajú po celý rok, je však veľmi dôležité zabezpečiť im dostatočnú zálievku. Voľnokorenné sadenice sa vysádzajú na jar pred vypučaním alebo na jeseň po ukončení vegetácie a opadnutí listov. Pred výsadbou je potrebné voľnokorenné sadenice namočiť do čistej vody aspoň na 12 hodín, aby boli korene dostatočne vlhké. Sadíme ich do jamy s hĺbkou 40-60 cm v závislosti od kvality pôdy. Korene skrátime približne na 10 cm a rastliny sadíme mierne šikmo, tak, aby miesto štepenia zostalo 5-10 cm nad zemou. Postupne pridáme do jamy zeminu, jemne ju popritláčame a dostatočne polejeme podľa potreby. Potom celé sadenice zahrnieme zeminou, vlhkým pieskom alebo ľahkou zmesou drevených pilín a piesku, aby sme zabránili ich vyschnutiu alebo vymrznutiu. Piesok sa odporúča najmä kvôli tomu, že nepoškodí rastliny a výhony dokážu cezeň rásť aj vtedy, keď ich zabudneme odkryť. Z vypučaných výhonov vyberáme dva najsilnejšie, ktoré zachováme. Ostatné výhony odstraňujeme vylomením a sadenice znovu zahrnieme. Keďže vinič zaraďujeme medzi liany, k svojmu rastu nevyhnutne potrebuje oporu.